Het vinden van goede ICT’ers is op zichzelf al een grote uitdaging. Maar het behouden van deze professionals is al helemaal lastig in een markt waarin ze naast het geld heel kritisch kijken naar de bedrijfscultuur en ontwikkelingsmogelijkheden. Recruitingsspecialist Intrameo voorzien hun klanten niet alleen van de vis: ze geven hen ook een hengel om zelf mee te vissen.
In drie jaar tijd is Intrameo uitgegroeid van een startup op 10 vierkante meter met vijf bureaus naar een huurder van een volledige verdieping in Rijswijk. De organisatie maakt deel uit van Future Human Capital Group (FHCG), waar ook partijen als In4Leads, FreshMinds en Sc.Tiger deel van uitmaken. “We hebben eveneens een kantoor in Istanboel, met een ondersteunend team”, zegt Edson Delgado, managing partner bij Intrameo. “En sinds 15 maart dit jaar hebben we ook een locatie in Antwerpen.”
Het is een snelle ontwikkeling voor een bedrijf dat in 2019 is gestart. De synergie met de overige onderdelen van FHCG helpt daarbij, maar vooral de manier waarop Intrameo opereert is succesvol. Dat er in de IT-keten grote behoefte bestaat voor effectieve recruiting is overduidelijk. “Voor iedere beschikbare professional zijn er al snel tien vacatures, met tien bedrijven die aan de kandidaat trekken.”. Hij voegt eraan toe dat 23 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Net als de concurrentie in de werving en selectie (W&S) werkt Intrameo op basis van no-cure-no-pay. “Wij opereren echt vanuit een partnerschap. We willen continuïteit bij bedrijven waarborgen met een continue stroom van gekwalificeerde professionals die de business helpen uitbouwen. Het is een driehoeksverhouding tussen opdrachtgever, de professional en ons.”
Naast W&S doet Intrameo aan Recruitment Proces Outsourcing (RPO). “Dat is een dienst op maat waarbij we in zoverre bij het recruitmentproces zijn betrokken als dat de opdrachtgever het wil”, legt Edson uit. “We kunnen meeschrijven aan de vacature, helemaal betrokken zijn tot en met de onboarding. Maar het kan bijvoorbeeld ook beperkt blijven tot het doorsturen van gekwalificeerde kandidaten. De kern is dat wij recruitmentcapaciteit reserveren binnen onze organisatie om de partner te voorzien van de juiste mensen binnen de gestelde tijdskaders.”
De manier waarop Intrameo kandidaten vindt, gaat een stuk dieper dan hoe traditionele HR-afdelingen te werk gaan. Het is veel meer dan het verzamelen van cv’s of het wegplukken van mensen bij de concurrentie. ”In Istanboel zit ons sourcingteam die binnen onze kernprofielen de arbeidsmarkt afspeurt op mensen die actief of latent op zoek zijn naar een volgende stap in hun carrière”, legt Edson uit. “Die worden aan ons team hier doorgegeven voor verder contact. Zo ben je veel efficiënter, want latent werkzoekenden maken dat niet altijd expliciet duidelijk.” Bij die analyse komt veel kijken. “Een IT’er die bijvoorbeeld al heel lang op LinkedIn aangeeft open te staan voor een baan, maar die nog niet heeft gevonden, dan zegt dat -met uitzonderingen- wel iets. Een system engineer die in deze arbeidsmarkt een half jaar thuis zit, dat geeft een signaal af over motivatie of kunde. We zoeken heel gericht naar mensen die bij hun huidige werk iets missen. Voor hen zoeken we een partij die dat kan bieden.”
De activiteiten van Intrameo vragen om een hoge mate van creativiteit. “Soms vraagt een partner om iemand met HBO-niveau. Maar 60 procent van de MBO’ers werkt boven opleidingsniveau.” Het is ook erg belangrijk om veel verder te kijken dan het salaris, en dat geldt extra zwaar voor de ICT-sector. Daar is het van groot belang om jezelf constant door te ontwikkelen. “Ontwikkeling en opleiding zijn dingen die grote prioriteit genieten, meer dan binnen andere branches”, zegt Edson. “Vooral bij seniorrollen heerst schaarste. Op het moment dat een talent zich naar senior kan ontwikkelen, stijgt de waarde sterk.”
Maar waarom vis verkopen als je ook hengels kunt leveren? Intrameo heeft recent ook een nieuwe dienst in het leven geroepen: MyRecruiter. “Het is in krappe arbeidsmarkten een grote uitdaging voor bedrijven om goede recruiters te vinden”, zegt Edson. “Daarom bieden we nu ook aan dat wij de recruiter aannemen en opleiden. Tijdens deze opleidingsperiode is de recruiter dedicated werkzaam voor de partner. Na negen maanden wordt deze dan overgenomen door de partner, met direct resultaat.
Per maand worden via Intrameo binnen W&S tussen de vijftien en de twintig mensen aangenomen. Bij RPO ligt dat aantal rond de dertig. Als uiteindelijk de kracht van Intrameo moet worden aangewezen, dan is dat de nadruk op het menselijke aspect. “Mede door onze eigen diversiteit in het team kunnen we heel goed inschatten welke partners aansluiten bij welke professionals. we herkennen snel talenten die meerwaarde bieden.”, zegt Edson. “Het is in arbeidsbemiddeling heel belangrijk dat je de intrinsieke motivatie zoekt van iemand. De match moet duurzaam zijn.” De betrokkenheid van Intrameo stopt ook niet nadat de partner iemand heeft aangenomen. “Verloop is na ziekte de hoogste kostenpost bij bedrijven. Ze betalen ons goed om die mensen te vinden, maar ook dat ze blijven. We houden altijd contact met aangenomen professionals. Waar nodig kunnen we een bemiddelende rol spelen. Dat heeft succes, want onze partners merken dat het verloop enkele procentpunten lager uitvalt dan de norm.”